Jeg vejleder lige nu en ung kvinde, lad os kalde hende Rosa. Rosa har læst og givet sin accept af, at jeg skriver denne blog omkring hendes situation.

Rosa har været i efterværn de seneste næsten 3 år. Hun har netop afsluttet gymnasiet og er ved at flytte hjemmefra. Hun har søgt ind på en videregående uddannelse og alt tegner lyst for den unge kvinde.

I marts måned 2019 oplyste kommune at hendes efterværn vil blive stoppet og at hun skulle søge SU i stedet. Efter en dialog med kommunen, valgt de heldigvis at forlænge efterværnet til 30.06.19 og Rosa var færdig med gymnasiet.

Rosa fik besked på, at hun kunne søge uddannelseshjælp, når hun ikke længere var på efterværn. Desværre har familieafdelingen ikke været opmærksom på, at når et ungt mennesker har afsluttet hendes gymnasieuddannelse og har søgt ind på en videregående uddannelse, så er hun ifølge lovgivningen ikke berettet til uddannelseshjælp. Dette vil hun først være berettet til, hvis hun kan dokumentere, at hun ikke er kommet ind på uddannelsen. Rosa kan dog se at hendes gennemsnit er lavere, end kravet på hendes videregående uddannelse.

Rosa har siden februar 2019 forsøgt at finde et arbejde, men usikkerheden om, hvornår hendes efterværn slutter, hendes eksamen og planlægning omkring at flytte hjemmefra, har fyldt for Rosa. Rosa skulle nu bruge tiden til at finde et arbejde. Hun er dog ved at sunde sig over, at hun står uden mulighed for at blive berettet til uddannelseshjælp.

Jeg har været i dialog med kommunen og de har erkendt at Rosa er blevet vejledt forkert i forhold til uddannelseshjælp, samt at det er korrekt at Rosa ikke er berettet til uddannelseshjælp. De oplyste i første omgang, at Rosa blot stod i samme situation som alle andre unge mennesker, der har færdiggjort en grunduddannelse og har søgt ind på en videregående uddannelse. Heldigvis var min seneste samtale med Rosas socialrådgiver en anden. Hun var ved at undersøge, hvorvidt jobcentret skal være behjælpeligt i Rosas situation eller om familieafdelingen skal indover igen.

Tak til kommunen for at være lydhør og gerne vil indgå i en undersøgelse af, hvorvidt de kan være behjælpelige i Rosas situation.

Svaret blev at kommunen valgte at tilbyde, at Rosa kunne søge enkeltydelse til udgifter hun evt. ikke havde råd til selv at betale, samt oplyse at Rosas plejefamilie var blevet sagt op for sent, så de får ydelse fra kommunen i juli måned, så dem kan de give til Rosa.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *